ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"


         Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, στο Σπίτι του Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνης, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προοπτικές που ανοίγονται για ανέργους και νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν με τη βοήθεια της πολιτείας, μέσω της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας εξετάστηκαν. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι Δήμων του Νομού αλλά και νέοι που έχουν συστήσει Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοι.Σ.Επ.), με σκοπό να συζητήσουν το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Κοινωνική Οικονομία σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
      Ο δήμαρχος του Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του θεσμού της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που είναι νέος στη χώρα μας και αφορά πρωτοβουλίες και δράσεις νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις προς τους δήμους, με σκοπό να λάβουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση αλλά και κάθε είδους υποστήριξη για την υλοποίησή τους. 
      Κάλεσμα προς όλους τους ανέργους και τους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν μέσω της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας απηύθυνε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Κέντρου Ορεινού Μυλοποτάμου «Ψηλορείτης Α.Ε.» Σωκράτης Κεφαλογιάννης που επεσήμανε ότι στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ενώσει τις δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών με σκοπό να υλοποιήσουν δράσεις τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής τους. 
      Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η νεοϊδρυθείσα Κοι.Σ.Επ «Ε.Π.Τ.Α» η οποία αποτελείται από νέους ανθρώπους που επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας. Πρόκειται για επτά Ρεθεμνιώτες, που έχουν ως στόχο την ολοκληρωμένη ανάδειξη και αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων και παράλληλα στοχεύουν με την παραγωγή να προσφέρουν υπηρεσίες με την καλλιέργεια και προώθηση και άλλων κρητικών παραδοσιακών προϊόντων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της Κοι.Σ.Επ. «Ε.Π.Τ.Α» Γιώργη Λελεδάκη, ο τομέας των βοτάνων είναι ένας από αυτούς που προσφέρεται για απασχόληση, καθώς το ενδιαφέρον και η ζήτηση είναι μεγάλη. 
      Ο ρόλος των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της εργασίας, είναι καινούριος στην Ελλάδα και ήδη φαίνεται να κερδίζει έδαφος, σε μία προσπάθεια να βρεθούν τρόποι απασχόλησης νέων ανέργων. Είναι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί, που και οι ίδιοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ελλείψει κονδυλίων και δυνατότητας πρόσληψης προσωπικού, φαίνεται να επιθυμούν την ανάπτυξή τους.
          Μήνυμα στην εκδήλωση έστειλε και ο Υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ανέφερε: «Η Κοινωνική Οικονομία και κυρίως η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, διαμορφώνεται ολοένα σε μία μια ζωντανή πραγματικότητα πλέον και στην Ελλάδα, όπως υποδηλώνει και η συνεχής εισροή αιτήσεων εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας και η αδειοδότηση περί των 550 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Μέσω της υλοποίησης των Πράξεων ΤΟΠΣΑ ΚΑΙ ΤΟΠ ΕΚΟ αναμένεται να λειτουργήσουν 600 επιπλέον Κοιν.Σ.Επ. και για τον λόγο αυτό προχωράμε ήδη σε πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις».

« επιστροφή
English Ελληνικά